telefon: +48 91 48 760 41

Świeże mięso wieprzowe QAFP-żywienie zwierząt

Żywienie zwierząt w systemie QAFP

  •          Pasze muszą pochodzić z udokumentowanych źródeł (mogą pochodzić również z produkcji własnej)
  •          Zwierzęta karmione są przynajmniej raz dziennie
  •          Zwierzęta karmione grupowo mają zapewniony jednoczesny dostęp do pasz
  •          Wartość odżywcza paszy dostosowana jest do potrzeb pokarmowych i wieku zwierząt
  •          Dozwolone jest stosowanie w żywieniu zwierząt substancji aktywowych takich jak: probiotyki, enzymy paszowe, konserwanty, dodatki ziołowe, przeciwutleniacze
  •          Zabronione jest dodawanie do paszy hormonów, antybiotyków oraz stymulatorów wzrostu
  •          Na 3 tygodnie przed uzyskaniem masy ubojowej należy wyeliminować z żywienia: mączkę rybną, wywary gorzelniane, serwatkę
  •          Dozwolone jest stosowanie w żywieniu zwierząt substancji aktywnych takich jak: probiotyki, enzymy paszowe, konserwanty, dodatki ziołowe przeciwutleniacze
  •         Tucz należy zakończyć po uzyskaniu masy 95-115 kg.

 

Kontrola jakości mięsa w systemie QAFP 

 

• Kontrola jakości mięsa może być przeprowadzane przez przeszkolonego w tym zakresie pracownika

• Parametry jakości mięsa objętego znakiem jakości QAFP

• pH1≥6,3

• pH2 ≥5,5-5,7

• barwa schabu w zakresie 3-4 oceniana na podstawie porównania z wzorcem

• marmurkowatość schabu w porównaniu ze wzorcem mieści się w zakresie 2.0-3.0

• Mięso pozbawione jest wad jakości typu(np.nie jest twarde po obróbce termicznej )